Mijn favorieten

Woningmarkt Q2 2019

WEDEROM HOGE WONINGMARKTCIJFERS VOOR OSS LANDERD BERNHEZE E.O.    AANTAL VERKOPEN GEDAALD.

Samenvattend; t.o.v. het 2e kwartaal 2018;  in het 2e kwartaal 2019 een gemiddelde verkoopprijs die 13,7 % hoger is, een gemiddelde prijs per m2 woonoppervlak die 7,1 % hoger is, een verkooptijd die 26,5 % korter is en een vermindering van het aantal transacties met  10,6 %.    In de omgeving;  Uden-Veghel en Den Bosch, is inmiddels een vanuit de vorige kwartalen een voortgezette afvlakking van de prijsstijging  te constateren. Hierin gaat Oss, Landerd en Bernheze eo.  komend half jaar naar verwachting volgen. 

NIEUWBOUW. Landelijk wordt de nieuwbouwproblematiek zijnde forse prijsstijgingen en afhakende kopers breed gesignaleerd. In Oss e.o. is ook sprake van forse prijsstijgingen maar ligt het nieuwbouw prijsniveau nog steeds fors lager dan elders. Kopers zijn nog steeds enthousiast.  Piekenhoef Berghem, Lithse Land, Megen, Zeeland, op een enkele woning na is alles in een korte periode verkocht.  Logisch want de gem. prijs per m2. is in Oss e.o. nog altijd ca. 16% lager dan Den Bosch e.o. en landelijk.

We hebben vertrouwen in een goed 3e kwartaal 2019.  Ook hier gaat de woningmarkt afvlakken met iets minder verkopen met een verwachte prijsstijging van tussen de 5 en de 7 % voor het gehele jaar 2019 


Uitdieping.

Landelijk zien we een voortgaande trend van verhuizingen van mensen uit de stad die vanwege gezinssituatie en betere koopmogelijkheden hun interesse verleggen naar de gebieden en de dorpen rondom de grote steden.  Vanuit Den Bosch naar Maren-kessel en Lith, Vanaf de snelweg Arnhem/Eindhoven, zijnde een belangrijke woon-werkverbinding, zijn er nieuwe bovenregionale kopers in Zeeland, Nistelrode, Schaijk, Herpen, Ravenstein, Haren, Berghem en in Oss en Heesch.  Vanuit Oss bestaat een toegenomen belangstelling om te wonen in Lith, Oijen, Haren en Megen, Ravenstein en Herpen. Logisch; e-bikes maken afstanden letterlijk kleiner, overal is goed internet en Albert Heijn  en Zalando bezorgen ook in de dorpen.  De belangstelling voor de stad Oss en het naastgelegen Heesch is er overigens niet minder onder. De nieuwbouwlokaties in Oss en omliggende dorpen , Landerd, Bernheze kennen een grote belangstelling en drogen langzaam op . De vraag naar woningen voor senioren is explosief toegenomen, zijnde appartementen en wonen met slapen en bad op de beg.gr.  Nieuwbouwlokaties als Correllistraat, Mettegeupel, en Oss-west mogen dan ook in ontwikkeling komen. Hopelijk ook met bungalows en of appartementen.

Ook in Oss e.o is men nu gewend aan meer spanning op de woningmarkt.  De prijsstijging  Oss e.o ( 13,7  % stijging in 1 jaar ) is fors in vergelijking met de regio Uden/Veghel e.o ( 9 % stijging) en aansluitend aan Den Bosch e.o ( 7,1 %).  In Nederland (7,8 % stijging.)

In het regionale overleg zagen we einde Q2 2019 in Den Bosch en Nijmegen een minder overspannen woningmarkt. Er komt nu meer balans.  Verkoop is niet meer vanzelfsprekend en men kiest weer vaker voor een professionele begeleiding. In Oss e.o. wordt nog steeds veel woning  en woonoppervlak geboden wordt voor een aantrekkelijke prijs. Transactieprijs per m2 woonoppervlak Oss e.o. € 2130,- / m2. Landelijk € 2556,- per m2. 


Onderstaand een analyse van de 2e kwartaalcijfers 2019( Q2-2019) voor de gebied gemeente Oss, Landerd, Bernheze e.o. 

T.o.v. de landelijke ontwikkelingen liet geheel 's-Hertogenbosch afgelopen Q2-2019 een vergelijkbaar beeld zien.  Gebied Oss, Landerd, Bernheze e.o.  valt op door de vanaf het 4e kwartaal 2016 aanwezige evenwichtige groei. In de laatste 5 kwartalen  is goed ingelopen op de directe omgeving  De gemiddelde verkoopprijs per woning steeg tov Q2-2018 met 13,7 % , de transactieprijs per m2 woonoppervlak steeg met 7,1  %.  De gemiddelde verkooptijd is afgenomen met ca. 26,5 % afgenomen. Dit heeft ook te maken met de snelle verkoop van nieuwbouwwoningen in Oss e.o.  De gemiddelde verkooptijd is overigens nog steeds  2 x zo hoog als landelijk gemiddeld ( 60 dagen tegen 29 dagen) .  Het nieuwe aanbod loopt, bij een juiste prijsstelling, overigens zeer snel goed door, zeker (ver)nieuwbouw in alle categorieen.

Het aantal transacties in Q2-2019 beoordeeld per voortschrijdend halfjaar in Oss e.o 372 woningen, tegen de vergelijkbare periode in 2018 416  woningen.  Een afname van - 10,6 %,  ten opzichte van landelijk - 0,2 %   en in geheel Brabant noordoost -5,1 %.
De gemiddelde verkoopprijs in Oss e.o.  Q2-2019 € 302.000,-,   Q1-2019 € 296.000,-, Q2-2018 € 264.000,- . ( Landelijk Q2-2019  € 302.000,-)   Oss e.o. had door het voornamelijk grondgebonden woonbestand zeer lang een gem.verkoopprijs boven het landelijk gemiddelde. De gem. prijs zat er sedert Q1-16 ruim onder, echter op dit moment bevinden ons weer op landelijk gemiddeld prijsniveau.
De gemiddelde transactieprijs / m2  woonoppervlak in Oss e.o. Q2-2018 € 1989,-/m2,  Q1-2019 € 2123,-/m2,  Q2-2019  € 2130,-/m2 ( Landelijk Q2-2019 € 2556,-/m2.) 

Tussenwoningen ( -3,3  %), twee-kappers ( - 5,8% ), hoekwoningen (-20,1 %), vrijstaande woningen ( -4,8%) en appartementen ( -24,7%) zijn er in Oss e.o. Q2-2019  tov Q2-2018, minder verkocht.  Oorzaak hiervan ligt in minder aanbod en minder keuze. De aangeboden (ver)nieuwbouw heeft in alle categorieen uitstekend gelopen. Men kiest graag kant en klaar en nieuw.  Prijzen van (ver)nieuwbouw liggen hoger in prijs dan gemiddeld en per m2,  dan gedateerd bestaand. 
Het nieuwbouw aanbod is tijdelijk beperkt in Oss, maar komt hopelijk weer op gang. Wel vragen wij ons zeer zorgelijk af of zaken nu niet echt vastlopen, gezien de politieke keuzen voor onmogelijk uitvoerbare wetgeving, de stapeling van wetgeving en inmiddels de gigantische complexiteit ervan.

Het is goed wonen in de gemeente Oss, Landerd en Bernheze  met al haar diversiteit  en vooral bruisend leven. Er gebeuren veel leuke dingen en er is ontzettend veel inzet van allerlei partijen tezamen met de gemeenten om het nog verder te verbeteren.

We hebben vertrouwen in een goed 3e kwartaal 2019.  Ook hier zal de woningmarkt wat afvlakken maar 5 tot 7% prijsstijging wordt door ons verwacht in 2019.

Bovenstaande cijfers zijn met de grootst mogelijke zorg benoemd, er kan echter geen enkele aansprakelijkheid aan ontleend worden.

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring