Blog Cheizoo Makelaardij april 2023

De lente is begonnen. Laten we gaan genieten van meer zon en prachtig groen, maar ook actie nemen. Een advies voor iedere consument met een verhuisgedachte, een eigen woning en/of hypotheek en de starter op de woningmarkt: maak een afspraak met een makelaar en/of hypotheekadviseur en weet wat je huis waard is en wat je huidige hypotheekrente is/wordt. Kijk welke nieuwe hypotheekmogelijkheden er zijn. Overleg, ben voorbereid en pak je koopkans als die voorbijkomt. Waarom? Hieronder is een greep uit de actualiteiten van vandaag te lezen. Dat is veel en complex, maar het blijft kansen bieden. De NVM-makelaar staat voor je klaar.

Woningmarkt
In het vierde kwartaal van 2021 constateerde we het meest geringe aanbod ooit, de hoogste vraag ooit constateerde, de laagste hypotheekrente ooit en de hoogste prijsstijging ooit. Op dit moment constateren we landelijk maar ook regionaal een hogere hypotheekrente, een iets ruimer aanbod en een lichte tot wat forsere prijsdaling, afhankelijk van prijscategorie en locatie. Een tendens? We weten het niet!

Negatief
De onzekerheid van ons allen over wat er allemaal gebeurt in de samenleving. Een hypotheekrente die langzaam opgelopen is van 1,6% (april 2021) naar 4,5 %, zowel kort- als langjarig vast. De inflatie is momenteel hoog, minstens 5%, en niemand weet hoelang dit duurt en hoe hoog het wordt. Inflatie zou voor het aangaan van een lening en dus het kopen van een woning ook positief kunnen zijn.

Positief
Veel huiseigenaren hebben eerder hun hypotheek overgesloten naar en zeer lage en langjarige rente. Deze hypotheekvoorwaarden en rente zijn meestal gewoon mee te verhuizen naar de nieuwe woning. Een verkooptransactie op dit moment vraagt veel creativiteit van alle betrokken partijen. Dit kan onverwacht tot mooie resultaten leiden.

Politiek

Landelijk
De jubelton, de schenkingsmogelijkheid van ruim € 100.000,- bij aankoop van een woning, is per 1 januari 2023 verlaagd naar € 27.231,-. In 2024 wordt deze vrijstelling volledig afgeschaft. Verder is er landelijk en provinciaal overheidsbeleid ten aanzien van de woningbouw die er tot op heden zorgt voor voorgezette vertraging van bouwplannen.

Plaatselijk
Plaatselijk wordt in Oss door marktpartijen en gemeente alles op alles gezet om de woningvoorraad uit te breiden met gebouwtransitie en nieuwbouw. Ondanks dat lopen ook de nieuwbouwplannen in Oss forse vertraging op en is er actueel weinig op de markt. We hopen op doortastendheid en daadkracht van de gemeente Oss.

Marktcijfers
Even ter relativering: in het tweede kwartaal van 2014 waren zo’n 140 transacties, terwijl er ongeveer 450 woningen werden aangeboden. Een woning werd gemiddeld stond gemiddeld 186 dagen aangeboden voordat deze verkocht werd voor een gemiddelde verkoopprijs van ongeveer € 208.000,-. De hypotheekrente stond op dat moment tussen de 4 à 5 procent.

In het eerste kwartaal van 2022 waren er 132 transacties. Dit liep tegen het einde van 2022 terug naar 113 transacties, evenveel als in het begin van 2023. De top van het aantal transacties per kwartaal was 215 in het derde kwartaal van 2022.

Het woningaanbod in het eerste kwartaal van 2022 was 109, tegenover 179 in het laatste kwartaal van 2022 en 172 in het eerste kwartaal van 2023. De 109 aangeboden woningen in het eerste kwartaal van 2022 waren het absolute laagtepunt.

De gemiddelde verkooptijd in Oss stijgt ook door. Van 28 dagen in het begin van 2022, naar 38 dagen aan het eind van 2022. In het eerste kwartaal van 2023 duurde het gemiddeld 65 dagen voordat een woning verkocht werd.

De gemiddelde verkoopprijs in de gemeente Oss lag in het eerste kwartaal van 2023 lager dan zowel het landelijke als het regionale gemiddelde. In Oss kostte een woning gemiddeld € 375.000,-, waar een woning in de regio Brabant Noord-Oost € 420.000,- kostte. Het landelijke gemiddelde lag op € 393.000,-. De gemiddelde verkoopprijs per m² in de gemeente Oss lag op € 3119,- tegenover € 3360,- in Brabant Noord-Oost en € 3641,- in heel Nederland.

Algehele conclusie: Oss is en blijft een relatief betaalbare gemeente voor koopwoningzoekers. Oss kent een prijsdaling van de gemiddelde verkoopprijs van -1,7% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2022 en -4,1% ten opzichte van de laatste drie maanden van 2022. De prijs in Oss per m² daalde met respectievelijk -2,3% en -5%. Logischerwijs daalde de prijs per m² het hardst in de duurdere wooncategorie, de vrijstaande woningen, met -7,4%

Via deze link zijn de overzichten te downloaden. Daarin staan, naast de actuele tabellen in grafiekvorm, de cijferontwikkelingen vanaf 2018 tot nu weergegeven.

Disclaimer
De cijferweergave is door de moderne NVM-statistici aangepast en naar gemeenten verdeeld. Het is nu een uitsluitend zuivere kwartaalweergave in plaats van de tot voor kort gehanteerde voortschrijdend kwartaal gemiddelden. Gezien de zeer beperkte periode geven cijfers soms grote uitschieters, dus is het nog ingewikkelder om trends te concluderen.

Advies en overweging
Er zijn eigenlijk geen conclusies te trekken of serieuze adviezen te geven in bovengenoemde omstandigheden. Ga door met leven, zoek je kansen en je geluk. Een eigen koop- of huurwoning voegt daar absoluut iets aan toe. In beide gevallen is de beste stap een gesprek met de NVM-makelaar. Nodig hem thuis uit, bespreek je gedachten en maak samen een plan. Je bent verzekerd van integere advisering en een uitstekend resultaat.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring