Ron Cheizoo: 40 Jaar makelaar op de Osse vastgoedmarkt

Ron Cheizoo: 40 Jaar makelaar op de Osse vastgoedmarkt

Op 23 november 1983 werd ik beëdigd als de op één na jongste makelaar van Nederland, door de arrondissementsrechtbank Den Bosch. Als HTS-bouwkundige met bouwervaring, omarm ik nog altijd met enthousiasme mijn rol in het makelaarsvak. Het meest fascinerende aspect is de dynamische samenwerking met jongere generaties. Zij leren dagelijks van mij en ik van hen. Prachtig!

Tijden zijn veranderd
In 1984 startten we met een kantoor aan huis in het mooie Megen, toen nog een zelfstandige gemeente. Ons telefoonnummer bestond uit slechts 4 cijfers: 2958. We werkten destijds met een state-of-the-art, enorm grote IBM-computer, voornamelijk voor hypotheekadvisering. Mobiele telefoons waren nog niet aan de orde.

In 1986 ontwikkelden we nieuwbouw 2-onder-1-kapwoningen (premie A) in Megen op 215 m² eigen grond, aangeboden voor € 63.530,- v.o.n. De hypotheekrente schommelde rond de 8%, terwijl de inflatie op 3% lag. Er kon destijds gekocht worden op één inkomen, waarbij het inkomen van de vrouwelijke partner deels meegeteld mocht worden in verband met mogelijke gezinsuitbreiding. De premie A-regeling voor starters zorgde voor een lastendekking van ongeveer € 18.000,- hypotheek. Voor eigen rekening kwam dan circa € 50.000,- hypotheek, met een benodigd inkomen van ongeveer € 14.500,- per jaar. Destijds waren er al stevige politieke discussies over het behoud van de hypotheekrenteaftrek.

In 2024 zijn de woningprijzen na 38 jaar meer dan verzesvoudigd, de rente gehalveerd en het inflatiecijfer is door politieke invloeden onduidelijk. Het benodigd gezamenlijk inkomen bedraagt nu ongeveer € 80.000,-. De hypotheekrente is nog steeds aftrekbaar!

Mijn zorgen
Al twintig jaar roep ik dat ons vak jaarlijks onnodig administratief complexer wordt. Ik vraag me al even lang af wanneer zaken echt zouden vastlopen. Dat moment is aangebroken ook op de nieuwbouw woningmarkt. De tijds- en administratieve overhead op elke woning is zo groot geworden dat we nu massaal gestapelde tijdelijke containerwoningen bouwen of zeer kleine appartementen, zelfs voor “jongeren tot 40 jaar”, in plaats van normale betaalbare huizen. Een omstandigheid om bedroefd van te worden en ons voor te schamen.

In de afgelopen twee jaar, waarin we als Cheizoo Makelaardij normaal gesproken 80 nieuwbouwwoningen hadden moeten verkopen, is er weinig op de markt gekomen door administratieve en politieke belemmeringen. Er zitten nog ruim 600 woningen in onze portefeuille. Wanneer we kunnen starten met de verkoop is volstrekt onduidelijk, ondanks dat we bij deze bouwontwikkelingen al minimaal 3 tot 10 jaar betrokken zijn.

Laten we nu echt allemaal werk maken van deregulering en minder administratie en steeds veranderende wetgeving. Laten we ook weer gaan werken op basis van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Ik zal het blijven roepen, iemand moet dat doen!

Mijn hoop
Waar ik blij van word, is de onbezonnen blik van de jongere generatie. Ze vinden het net zo belachelijk als ik dat ze door ontelbare onzinnige hoepeltjes moeten springen om hun werk uit te voeren. Ze doen het wel, zonder de ergernis die ik toon en met een drive waar je u tegen zegt. Dat is de reden dat er toch nog dingen gebeuren. Hierdoor heb ik ook het vertrouwen dat het weer een keer goed komt.

Een schitterend 2024 toegewenst.

Ron Cheizoo
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring